Omul- o fiinta uluitoare

by Daniela on 14 februarie, 2011

Ca multi altii ma uit si eu la TV. Si acest uitat ma face deseori sa constat ce fiinta aparte e omul in comparatie cu animalele.
Intr-o zi am vazut o familie de lei, compusa dintr-un leu, patru leoaice si 5 pui. In momentele de liniste de dupa vanatoare si masa, leul dormea, 3 leoaice dormeau, iar a 4-a statea intinsa insa cu ochii la cei 5 pui care se harjoneau. La un moment dat puii au incercat sa o introduca in joaca lor pe a 4-a leoaica, neavand chef i-a indepartat in repetate randuri pe cei 5 pui de ea, impingandu-i pur si simplu cu laba. Momentele de disputa intr-o astfel de familie sunt rare, cel mai des in scurta perioada de imperechere.

Prin comparatie, o familie de oameni, deci mult evoluata, foloseste alte comportamente. Disputele intre cei doi parinti de exemplu cuprind orice de la jigniri pana la bataie. Daca sotia spune: “esti un bou iresponsabil” este simplu sa intelegem ca in ea resimte acut o serie de sentimente negative, sentimente la care ea nu poate face fata, si pe care le arunca in exterior pe sot. Sotul recepteaza sentimentele negative. In mod uluitor sotia asteapta de la sot o reactie pozitiva! Similar un parinte care isi jigneste sau bate copilul traieste in sufletul sau sentimente negative, arunca in afara sa negativ si asteapta o reactie pozitiva din partea copilului- uluitor!

Deci leii stiu sa indeparteze negativul din viata de familie bland, desi au mai multe neveste, mai multi pui si pot spune ca pana acum nu am auzit de vreu pui de leu invinetit de mama sau de tatal lui, pe cand noi oamenii, cei aflati in varful evolutiei folosim o lege neexistenta in natura:

simt negativ, dau negativ, astept pozitiv.

Uluitoare fiinta e omul!

{ 2 comments… read them below or add one }

Karina martie 21, 2011 la 15:13

Este ciudat ca ai ales familia de lei pt exemplu prin contrast. Se stie ca masculul leu ucide puii leoaicei facuti cu alti masculi. Cred ca din 2 motive: 1. ca leoaica sa intre din nou in calduri si 2. poate pt ca nu vrea sa aiba in preajma mostenitorii genelor competitiei sale.

Dar intradevar leul cand ucide nu considera ca face ceva nici ilegal si nici imoral. Nu are notiunea de negativ. Aceasta notiune negativ – pozitiv, bine – rau este specifica acestei fiinte uluitoare – omul.

Răspunde

Daniela martie 21, 2011 la 16:14

Multumesc Karina pentru comentariu, intradevar leul, ca oricare alt animal raspunde unor instincte si nu isi ucide propriul pui, ii ucide asa cum ai zis pe ai altuia, noi cei cu valori morale facem rau propriior pui si ne justificam, cum bine spui, folosind binele si raul.

Răspunde

Leave a Comment

Previous post:

Next post: