Da-mi un sfat

by Daniela on 27 ianuarie, 2011

Plec de la premiza ca majoritatea dintre noi am cerut sau am dat sfaturi, alteori le-am primit fara sa le cerem, alteori le-am dat fara sa ne fi fost cerute…. Oare chiar avem asa mare nevoie de sfaturi? Cine are nevoie de sfaturi, cel care le cere sau cel care le ofera?

Cine nu a auzit: Tu ce ai face in locul meu? Ce crezi, e bine ce fac? Daca ai fi tu in situatia mea ce ai spune? Ti-am spus tot adevarul, zi-mi ce e gresit? M-am certat cu sotul/sotia, nu-i asa ca am facut bine ca l-am pus la punct? Cred ca trebuie sa imi caut un nou job, tu ce zici?…etc

Desi uneori nu ne pare o cerere clara, oricare din intrebarile de sus ne transmit o responsabilitate, o responsabilitate care nu e a noastra, pe care nu o putem onest accepta si duce in spate, si totusi de multe ori o acceptam.

Uneori avem in mod concret informatii si o experienta mai mare, de exemplu cand lucrezi in departamentul financiar iti este foarte clar, fiind bine pregatit, cum sa explici un termen, o relatie intre doua concepte, dar poti sa ii si spui celuilalt daca sa isi schimbe prietena sau nu?!

Ce vreau sa spun este ca DA, putem da sfaturi ce tin concret de cunostintele noastre dintr-un domeniu in care suntem cunoscatori conform pregatirii noastre, insa merita sa ne ferim de a da sfaturi ce pot influenta viata personala a cuiva. De ce?

1. In viata personala invatam, in relatie cu parintii, bunicii, profesorii, colegii, prietenul, prietena, sotia, sotul diferite lucruri: cum sa cerem ceva, cum sa il enervam pe celalalt, cand il putem intreba ceva neplacut, ce ii place, ce il intereseaza, inavatam…invatam…..ce uitam este ca fiecare invata diferit de celalalt. Exemplu:

 • Sotia: iubitule ce ai vrea sa facem diseara? (in mintea ei dorinta fiind in mod clar sa mearga in vizita la prietenii X)
 • Sotul: nu stiu, nu m-am gandit, tu ce vrei?
 • Sotia: dar cum te simti, esti obosit, ai chef de ceva?
 • Sotul: sunt ok, as sta linistit, si as citi o carte
 • Sotia: de iesit nu ai chef?
 • Sotul: nu, azi chiar nu, dar zii odata ce vrei, ce pui atatea intrebari?
 • Sotia: as fi vrut sa mergem daca aveai chef la prietenii X
 • Sotul: pai vorbim de un sfert de ora aiurea, daca stii ce vrei de ce nu zici?
 • Sotia: pai ma gandeam sa nu te supar cumva
 • Sotul: acum sunt déjà enervat, nu, nu merg nicaieri, si data viitoare zi ce vrei din prima, nu ma mai ameti cu intrebarile!

Au invatat in mod diferit sa spuna ce gandesc:

 • sotul: cand mi se cere ceva trebuie sa mi se ceara scurt, clar si direct = asta m-a invatat viata pe mine
 • sotia: ca sa primesc ceva trebuie sa verific mai intai daca e oportun sa cer, daca nu sunt atenta voi deranja = asta m-a invatat viata pe mine

2. Cand dam cuiva un sfat nu il ajutam ci ii facem un rau, ii facem un rau pentru ca el ramane in pozitia in care nu-si asuma consecintele faptelor sale, trece responsabilitatea lor in spatele nostru, nu invata din ceea ce a trait si in acest fel nu progreseaza ci stagneaza. Deci sfatul il mentine inferior pe cel ce il solicita. In plus ceea ce obtinem cu un sfat este o importanta opozitie fata de parerea noastra, uneori exprimata direct, alteori neexprimata.

3. Solutia pe care noi o oferim celui care ne cere un sfat e solutia noastra, buna pentru noi, noi care nu suntem in acea situatie in mod real, doar ne putem imagina ca suntem. Si asa cum invatam diferit ne si imaginam diferit aceeasi situatie. Sfatul ne reprezinta pe noi, e bun doar pentru noi insine, pentru ca el se bazeaza pe gusturile, dorintele, standardele, experientele noastre anterioare.

4. De multe ori dam un sfat pentru ca ne place sa fim considerati mai buni, mai intelepti, mai experimentati, mai…..oricum ne-ar considera celalalt, ne place pentru ca e o pozitie in care suntem ceva mai sus decat celalalt, se pare ca la noi sunt ideile de reusita in viata lui, la noi e o solutie pe care el nu o vede, la noi sunt informatiile pe care el nu le are, la noi e decizia pe care el singur nu o poate lua. Cand dam un sfat, cel ce ni-l cere, ne aseaza undeva deasupra lui – sfatul ne face sa ne simtim superiori.

 • Coleg A- vreau sa imi cumpar o masina, un Opel dar mi se pare mai frumoasa o Kia, tu ce zici
 • Coleg B- le-am condus pe amandoua, mai bine cumpara un Volkswagen

Ce putem face cand o persoana apropiata are nevoie de un sfat, in asa fel incat sa ii dam realmente o mana de ajutor, sa il facem sa simta ca suntem prieteni, egali cu el si nicidecum profesorii lui- sa ii aratam cat mai multe optiuni posibile din care el sa aleaga, cat mai multe perspective, ale noastre, ale altor prieteni, ale parintilor nostrii, ale altor colegi ai nostrii…..- in acest fel el va alege din multe variante, va fi alegerea lui, nu a noastra, va creste, se va bucura sau se va intrista de deciziile luate- dar toate vor fi ale lui !

Leave a Comment

Previous post:

Next post: